Un spațiu cu o istorie industrială, astăzi aproape uitat. Înainte de sistematizarea râului Dâmbovița, debarcaderele făceau parte din viața orașului. Transportau, conectau, mișcau.
În perioada comunistă, râul a fost sistematizat și cursul râului a fost betonat, iar malurile sale au devenit bulevardul de mare viteză care separă râul de oraș. Debarcaderele nu au mai fost finalizate sau folosite. După ‘89, spațiul a fost abandonat.
Azi e un loc de refugiu pentru persoane vulnerabile, dar și un loc cu un potențial imens: aproape de metrou, de trasee pietonale, de comunități active, pe malul apei.
Un spațiu abandonat. O istorie pierdută. O șansă de a repara.
Cu sprijinul unei finanțări obținute în cadrul Platformei de Mediu – runda 6, lucrăm deja la transformarea debarcaderului într-un spațiu funcțional, accesibil și primitor: zone verzi, intervenții temporare, artă murală, sistem de răcorire, infrastructură de bază pentru un spațiu public viu.
Dâmbovița Delivery – Vară 2025 marchează una dintre primele activări ale acestui loc.
Vino să-l transformăm împreună.
Ai probleme cu accesarea programului?
Harta Dâmbovița Delivery
Proiectul Debarcaderul Timpuri Noi face parte din programul Dâmbovița Apă Dulce și este coordonat de Asociația Nod Makerspace și de Asociația Ivan Patzaichin Mila 23 în parteneriat cu Administrația Bazinală Apele Române și Primăria Municipiului București prin Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București.
Proiectul Debarcaderul Timpuri Noi este finanțat prin Platforma de mediu pentru București, inițiată de Fundația Comunitară București și ING Bank România, prin runda susținută de Orange Romania.
Programul Dâmbovița Apă Dulce este finanțat prin Platforma de mediu pentru București, inițiată de Fundația Comunitară București și ING Bank România.
Evenimentul manifest din 7-8 iunie susținut de Primăria Municipiului București și ARCUB în cadrul “Străzi deschise – București”.
Parteneri Fepra și Planeta Verde